Nuolniemellä kasvaneilla ja lapsuuden kesät viettäneillä on yhteinen unelma: maisemoida kylän pellot ja reunojen metsälaitumet takaisin kulttuurimaisemaksi. Kesällä 2012 lampaat aloittivat Lehtomaan torpalta ja Kauralammin kyläpellolta. Välissä on paljon pusikoituvia peltoja ja paljon työtä. Etkö tulisi mukaan?
Loma lammaspaimenena


Maalaiselämää kolme päivää. Seurueeseen voi kuulua yksi tai kaksi aitallista. Aittaan mahtuu hyvin 1-2 aikuista ja lapsia kaksi. Jos otat molemmat aitat, on tila ja sen isäntä pelkästään teidän käytössänne. Tulet seurueesi kanssa tilalle. Elät tilan ja kylän elämää kolme päivää ja kaksi yötä. Hoidatte lampaita, keritsette, tarkistatte aitoja, käytte kalassa ja teette peltotöitä.

Koska ollaan pehmeän leivän itäisellä alueella Etelä-Savossa, leivomme tietenkin ikivanhaan juureen ruisleipää. Kotiin vietäväksikin.

Koska ollaan Etelä-Karjalan rajamailla käytämme aamuisen riisipuuron karjalanpiirakoihin. Tietysti opitte oikean rypytyksen.

Koska ollaan Hämeen metsästysmailla, tehdään ohrauunipuuroa tuvan puulämmitteisessä uunissa. Valmiiksi illalla ja syödään aamulla.

Koska ollaan Kymenlaaksossa, tehdään melko varmasti punsaa. 

Koska ollaan ikivanhoilla metsästysmailla, otetaan käteen Lallin pidot ja tehdään oikeaoppinen hautapaistos.

Koska ollaan erämaa-alueen reunoilla, käydään erämaalammessa uimassa ja kalastamassa ja valmistetaan saalis mukavasti laavun tulilla ehkä saunavastoja valmistellen.

Koska ollaan lammastarhoilla, hellitään, ruokitaan, keritään, huovutetaan, hoidetaan aitoja ja tehdään kaikenlaista.

Koska ollaan 1917 Suomen itsenäistymisen maisemissa, käydään katsomassa, mitä 17-vuotias Urho Kekkonen näki katsoessaan Nuolniemellä hiihdettyään Kainuun sissisien joukoissa tänne Kinniltä.  Mietimme suuria ja kuulemme ihmisen kokoisia kertomuksia lähihistoriastamme.

Koska ollaan yksillä maailman vanhimpien kallioiden kupeessa, näemme oman elämämme silmäräpäyksen maailman historiassa.

Ja koska olemme toimivalla maatilalla, haemme aamuhämärissä kananmunat ja päivän töiden päätteeksi istumme pihalla paistellen niistä lettuja. Päälle laitetaan mustikoita tai mitä nyt metsästä on löytynyt. Aika helppoa, kun isäntänä on eräkokki.

Paras loma ikinä. Yksi aitallinen 350 euroa. Se ei ole kallista, vaikka tulisit yksin. Siis todellakin edullista. Maksa 150 euroa kun varaat ja loput tilalle tullessasi.

Soita Teemulle ja varaa paikkasi. Nyt. Yhtään ei osaa sanoa, mitä hän ensi vuonna harrastaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti