Nuolniemellä kasvaneilla ja lapsuuden kesät viettäneillä on yhteinen unelma: maisemoida kylän pellot ja reunojen metsälaitumet takaisin kulttuurimaisemaksi. Kesällä 2012 lampaat aloittivat Lehtomaan torpalta ja Kauralammin kyläpellolta. Välissä on paljon pusikoituvia peltoja ja paljon työtä. Etkö tulisi mukaan?




Hirveetä

Nuolniemellä on myös metsästysseura. Nuolniemen metsästyseura. Melkoisen kokkaustaitoista porukkaa kaikki. Nuolimajalla olen kuullut uskomattoman hienoja kertomuksia siitä, mitä kaikkea ihanaa herrat ovat ladyilleen kotona laittaneet. Vaikken ole reiluun vuosikymmeneen maistanutkaan nelijalkaisia eläimiä, alkaa todellakin kertomuksia kuunnellessa tulla nälkä. Nämä kertomukset on ihan pakko jakaa kaikille - todistusvoimaisten kuvien kanssa. Sitä paitsi: Me lammasfarmarit kasvatamme katrastamme maisemointia varten. Pataan pääsee vain harvat - niitä odotellessamme syömme hirveä.

Juuso paistoi vasan maksan metsästäjille

Ensimmäisenä metsästyspäivänä ajoja odotellessa kerättiin pussillinen sieniä. Ne paistettiin voissa ja mukaan laitettiin paketillinen Viola-tuorejuustoa. Taisi olla aurinkokuivatulla tomaatilla höystettyä.

Sipulit Juuso haudutti reippaassa voissa makeiksi.

Toisena metsästyspäivänä kaatuneen hirven maksa paistettiin kuumalla pannulla nopeasti. Mausteena vain suolaa ja päällä Maijan puolukasta keittämää hilloa.

Maistui Matille ja lähes 40 muulle.
 



Joonas haudutti hirvipadan ja hurmasi sillä ihanat naiset

Hirvipadasta tekee pitkä haudutus, suhteeton määrä sipulia ja lihaisat luut sen kaikkein hienoimman.

Ota rautapata ja laita siihen reippaasti voita. Kun se on kiehuu kullanruskeana, ruskista pienissä erissä reilunkokoiset luiset hirvenlihapalat. Joukossa voi olla tietty vähän luutontakin. Ota palat sivuun.

Lisää vähän voita ja öljyä. Laita siihen pekonisilppua (tai voi se olla possunkylkeä tai hyvää tulee ilman mitään). Laita reilusti punasipulia isoina lohkoina, pikkuisen tomaattipyreetä (tai voi se olla tomaattipaloja tai aurinkokuivattua silppuna tai murskaa tai hätätilassa vaikka pikkuisen ketsuppia) ja anna freesautua. Lisää pari valkosipulinkynttä. Porkkanaa isoina paloina, vähän palsternakkaa ja lanttua (tai voi se olla selleriä tai bataattia tai mitä nyt sattuu olemaan). Anna vähän pehmetä, muttei ruskistua.

Lisää lihapalat joukkoon ja kaada päälle punaviiniä (tai voi se olla tummaa olutta tai vähän vaalemapaa tai lihalientä tai jos ei ole voi se olla vaikka vettä). Katso, että lihat peittyy juuri ja juuri. Mausta suolalla ja kokonaisilla maustepippureilla ja katajanmarjoilla. Maustepippureiden on oltava maustepippureita ja niiden on oltava kokonaisia. Katajanmarjat pitää leikata puoliksi terävällä veitsellä. Lisää kuivaa salviaa (tai voi se olla yrttejä sekaisinkin).

Lisää vielä hapan omena lohkoina ja hunajaa hieman. Aika loppuvaiheessa vähän smetanaa ja valtavasti tuoretta persiljaa. Voi vaikka laittaa suolakurkkuja, jos haluaa lisätä venäläismeininkiä. Tärkeä on haudutus. Vähintään neljä tuntia. Liedellä sitä tulee seurailtua ja maisteltua. Mutta tietysti uuni on aina uuni. 





Joonas tarjoili hirvenpataa ihanille naisille. Elinalle ja Ellelle. Rohkeasti kuoripernoiden kanssa.


Oscun hirvipaisti ja Teemun herukkainen kastike riistalle
Tarvittavat aineet



1,5 dl rypsiöljyä
0,5 dl etikkaa
3,3 dl tummaa olutta
1 iso sipuli
1 porkkana
3 laakerinlehteä
8 kokonaista mustapippuria
valkopippuria
riistamaustetta


 

Pekonilla päällystetty paisti odottaa uuniin pääsyä


1. Marinadi: Sekoita öljy, etikka ja olut. Leikkaa sipuli lohkoiksi ja porkkana suikaleiksi. Kaada kannellisen astian pohjalle marinadia, nosta liha astiaan ja kaada loppu marinadi päälle. Laita jääkaappiin vuorokaudeksi.

2. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Ota liha marinadista ja kuivaa se. Laita paisti uunivuokaan ja päällystä pekonilla. Se tuo kuivaan paistiin hieman rasvaisuutta. Paina paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan. Paista uunin keskitasolla, kunnes mittari näyttää 70-75 astetta.

3. Teemun herukkainen kastike riistalle: Kastikkeen valmistus vaatii aika paljon aikaa, mutta on kyllä sen arvoinenkin. Kastikkeen valmistus on kaksiosainen.
Osa 1 / Tumma kastikeliemi
  •   2 kg riistan lihaisia luita
  • 4 isoa sipulia
  • 4 porkkanaa
  • reilu pala selleriä
  • 1 palsternakka
  • puolikas purjo
  • 1 tomaatti
  • nippu tuoretta timjamia
  • 2 laakerinlehteä
  • 10 kokonaista mustapippuria 
1. Paahda luita 175-asteisessa uunissa 2 tuntia.
2. Siirrä paahdetut luut isoon kattilaan ja lisää päälle kylmää vettä
niin paljon, että luut peityvät kokonaan. Keitä luita kannen alla
hauduttaen n. 20 tuntia miedolla lämmöllä (vesi ei saisi kiehua, vaan
mielummin hautua).
3. Halkaise kuorimattomat sipulit ja paahda niitä valurautapannulla
leikkauspinnasta mustaksi. Kuori ja paloittele reiluiksi paloiksi muut
vihannekset. Lisää kaikki vihannekset ja mausteet luiden sekaan ja keitä
vielä 4 tuntia.
4. Siivilöi liemi kostutetun sideharson läpi ja keitä kokoon, niin että
siitä on n. yksi kolmasosa haihtunut pois.
5. Jäähdytä liemi ja kuori pinnalta rasva pois.

Osa 2 / Herukkainenkastike
  • 1 1/2 litraa tummaa kastikelientä
  • 1/2 dl punaviinietikkaa
  • 4dl Madeiraa tai punaviiniä
  • 50g suppilovahveroita (tuoreet herkkusienetkin käy)
  • 1 punasipuli
  • 3 salottisipuli
  • pieni pala selleriä
  • 1 porkkana
  • 1 dl mustaherukoita
  • laakerinlehti
  • timjamia
  • 5 kok. mustapippuria
  • suolaa
  • maissitärkkelystä
  • nokare voita
  1. Kaada etikka ja madeira kuumaan kattilaan. Lisää sekaan kuoritut ja
paloitellut kasvikset.
2. Keitä hetki kokoon (n. 10min).
3. Lisää tumma kastikeliemi.
4. keitä miedolla lämmöllä n. 2 tuntia. lisää lopuksitimjami, pippurit
ja maun mukaan suola.
5. Siivilöi kastike kostean sideharson läpi.
6. Suurusta kevyesti veteen sekoitetulla maissitärkkelyksellä.
7. Lisää lopuksi nokare voita antamaan kastikkeelle kiiltoa.



Valmis annos: paistisiivujen kanssa herukkaista kastiketta, puolukkahilloa, keitettyjä porkkanoita ja perunoita


Uunijuureksia ja hirvilihapullia Kanavansuulla
Paksussa kastikkeessa oli kolmea juustoa sulatettuna pannulle lisättyyn vesitilkkaan ja juureksista valutettuun paistoölyyn.
Tämä ei ole ihan malttamattoman ihmisen hommaa. Aloitetaan tekemällä pikkupihvitaikina:
  • pelkkää hirvenjauhelihaa kilon verran
  • kolmisen desiä partaäijää
  • paketti fetajuustoa (laitoin nyt kaksi sellaista missä on oljyä ja kuutioita ja kaikki öljyt mukaan)
  • aurinkokuivattua tomaattia silppuna - puolikuivattu purkissa on ihan parasta
  • oliiveja silppuna
  • persiljaa silppuna
  • valkosipulia neljä iso kynttä
  • neljä iso kananmunaa
  • kuivia yrttejä (häpeä sanoa, mutta ihan pizzasekoitusta laitoin)
  • sinappia pari ruokalusikallista - laitoin dijon
  • suolaa varovasti
Sekoitin kaikki huolellisesti ja laitoin jääkaappiin vähän maustumaan jääkaappiin. Ja aloin tehdä juureksia keittämällä pikkuisen hyvin suolaisessa vedessä:
  • punasipulit kokonaisina kuorineen
  • tavalliset sipulit samoin
  • porkkanat huolella pestyinä kuorineen
  • lanttua kuutionaa
Sitten otin
  • kolmen väristä paprikaa
  • palsternakkaa
  • bataattia
  • tomaatteja
Kaikkea on siis suunnillee yhtä paljon. Lohkoin kaikki leivinpaperin päälle pannulle, laitoin päälle reippaasti oliiviöljyä, sormisuolaa ja yrttejä (taas kyllä laitoin tuosta purkista) ja murskasin joukkoon muutaman valkosipulin kynnen. Laitoin kyllä balsamikoakin. Annoin olla vähän aikaa ja sitten laitoin uuniin. Ihan hetki kuumassa ja sitten annoin vaan olla. Kääntelin samalla, kun paistoin pannulla pikkupihvejä jauhelihasta.

Kuulostiko lampaalta? Ehkä - lampaasta näitä yleensä teenkin. Mutta hirvestä tulee oikeastaan hirveän kreikkalainen ja paljon parempi. Kun vaan muistaa, ettei kitsastele öljyn ja voin kanssa. Vaikka kuinka hirvittäisi. Ja nämä maistuu vähän toiselta, kuin hirveä on tullut tarjoiltua paljonkin,

Pauliinan maksapihvit 
tarvittavat aineet
  • 1 sipuli
  • 1 tl hunajaa (itsehän laitoin varmaan 3 rkl..... en suosittele ellet halua sokerimössösipulia)
  • muutama salvian lehti
  • suolaa
  • voita
  • hirven maksaa
Paista sipuli ja salvia hunajassa. (Jos haluat onnistua sipuleiden paistamisessa varmasti, jätä hunaja pois. Tai älä ainakaan paista liian kauaa. Itse sain sipulit hieman sokerisiksi paistaessani niitä liian pitkään. Ja liian suuressa hunajamäärässä.) Laita maksat paistumaan voihin, mausta suolalla. Kun maksa alkaa tihkumaan verta, sen voi kääntää. Keitetyt perunat sopivat hyvin maksapihvien lisukkeeksi.

Lopputulos

Elina teki lihabullat
Ota kilon verran hirvijauhelihaa. Nyt otettiin tänään leikattua ja tänään jauhettua. Sekoita joukkoon
kaksi kananmunaa,
paketti fetajuustoa,
vihreää oliiveja puoli purkkia vähän pilkottuina,
kolme sipulia kuullotettuna yhdessä runsaan persiljan ja tomaattipyreen kanssa,
suolaa pari teelusikallista,
kuivattua minttua pari teelusikallista,
jugurttia (tai kermaa) pari desilitraa ja
sinappia pari ruokalusikallista
Sekoita kunnolla ja tee pihvejä. Paistaa ne pannulla. Suurimman osan Elina paistoi kyllä uunissa.

Kastikkeen Elina teki laittamalla kuumalle bullien paistopannulle lasillisen vettä, melkein koko purkillisen ruohosipulituorejuustoa ja aika reippaasti persiljaa. Muuta ei tarvinnut. Vähän kreikkalaistyylisen hyvää.

Ruuskasen Pekka keitti Niinisen Vesan ampuman jättinaaraan kielen

Seuraavalla ohjeella et voi epäonnistua
  • pese kieli juoksevassa vedessä ja nypi samalla mahdolliset nahan läpi menneet kuusen neulaset. Hankaa myös pihka tms pois kielen pinnasta.
  • laita kieli 1 tai 2 litran kattilaan ja täytä se vedellä. Lisää hiukan suolaa, ehkä puoli teelusikkaa.
  • anna kielen kiehua miedossa lämmössä kannen alla jopa 3-5 tuntia. Lisää välillä vettä, jos se on tarpeen, sillä kielen tulisi olla kokonaan veden peitossa. Siivilöi keittämisen alussa pintaan nouseva vaahto pois.
  • kun aikaa on kulunut tarpeeksi, ota kieli pois kattilasta ja poista päällimmäinen ihokerros, joka on muuttunut valkoiseksi. Sen pitäisi lähteä ikään kuin nylkemällä. Jos se ei irtoa, laita kieli takaisin kiehumaan. Mitä kauemmin kieltä keittää, sitä pehmeämpi siitä tulee.
  • kun nahka on poissa, voit ripotella kielen päälle ympäriinsä vähän suolaa. 
  • kun kieli on jäähtynyt, laita se jääkaappiin.
Kieli on parhaimmillaan leikkeleenä ruisleivän päällä. Valmiin kielen voi myös pakastaa paloina. Mausteena voi käyttää myös valkopippuria, mutta pelkkä suolakin riittää.


Kauralammin Maija särki hirvensydämen
Maija otti hirvensydämen, puhdisti sen, pilkkoi neljään osaan ja laittoi sen uuniin. Suolaa, vettä, pippuria, voita ja öljyä laitetaan mukaan. Oikeasti se tarvitsee rasvaa reippaasti. Joskus hän laittaa possun kylkeä.  Uuni saa olla aika mieto. Sydämet ovat hyvin erilaisia - on vain katsottava, milloin se on pehmeä. Silloin se otetaan uunista. Sydän pysyy pehmeänä vain, jos se säilytetään nesteessä. Jääkaapissa siitä tulee päivässä erinomainen leikkele. Paitsi yleensä se tulee syödyksi heti jo lämpimänä.

1 kommentti:

  1. Todella herkullisen näköisiä riistaruokia! Vesi herahtaa kielelle kstsellessa..riistaruokien ohjeita on hankala löytää oikein mistään. Ehdottomasti osa menee kokeiluun kun on kaksi arkkupakastinta täynnä hirveä :)

    VastaaPoista