Nuolniemellä kasvaneilla ja lapsuuden kesät viettäneillä on yhteinen unelma: maisemoida kylän pellot ja reunojen metsälaitumet takaisin kulttuurimaisemaksi. Kesällä 2012 lampaat aloittivat Lehtomaan torpalta ja Kauralammin kyläpellolta. Välissä on paljon pusikoituvia peltoja ja paljon työtä. Etkö tulisi mukaan?
maanantai 1. heinäkuuta 2013

Tule kotiin Bertta!


Pari viikkoa sitten Bertta tyttökaritsansa ja ystävättärensä kanssa muutti takaisin Niemelään. Tietä pitkin matkaa tuli 30 kilometriä. Pikkukaritsat ovat Kauralammilla, 47 niitä sitten tuli. Ja kolme vielä keskoskaapissa aluksi kasvatettua. Siis yhteensä 50. Valtavan isossa tarhassa. Lehtomaan torpalle jäi 29, uuhia ja karitsoita.

Toissa perjantaina Antero oli soittanut Nikin Sakulle joka oli soittanut Juusolla joka oli laittanut tekstarin Veijolle joka luki sen seuraavana aamuna. Tekstarissa sanottiin, että Kuokkalan ikkunan alla oli Antero nähnyt lampaan.

Me lähdimme Veijon kanssa laskemaan 50 pikkukaritsaa ja tarkistamaan aitaa. Yrityksistä huolimatta se ei onnistunut vaan pääsimme aina aika lähellä 50 olevaan lukuun. Ne on niin pieniä isossa heinikossa. Ajattelimme kyllä sitten, että olisi Antero sanonut että se on kartitsa. Sen on täytynyt olla iso.

Me lähdimme Lehtomaan torpalle laskemaan isoja ja tarkistamaan aitaa. Niitä ei voinut laskea, koska niistä oli keritty juuri ja Osku ja muut vähän joutui juoksuttamaan niitä. Ne meni heti takametsään.

Mummo sai laskettua lampaat sunnuntaina. Kaikki pikkukaritsat oli tallella. Me ei saatu laskettua isoja, mutta Anne tuli ja kertoi, että Bertta oli lähtenyt Niemelästä. Se oli tullut Kuokkalan ikkunan alle yöllä. Antero oli napannut leipää ja vyöremmin, kattilankannen ja pikkulusikan. Kun hän naputteli lusikalla kantta, Bertta pysähtyi muutaman kerran. Mutta päätti sitten oikaista Joukon ruishalmeen läpi kohti Aholaa (anteeksi Jouko). Oli varmaan pelästynyt Seppälän koiria ja päästyään muutaman sadan metrin päähän kavereistaan lähti takaisin Valtolaan. Nyt se on nähty kaupunklahdella ja Kuittinojalla. Aamuisin. Se kyllä pitää ottaa kiinni. Sen voi juosta kiinni. Kilometrin se juoksee ja sitten ei enää jaksa. Sitä ei kannata syödä, koska se on hyvin vanha jo. Jos joku saa sen kiinni, annetaan syksyllä tilalle hyvä karitsan viulu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti