Nuolniemellä kasvaneilla ja lapsuuden kesät viettäneillä on yhteinen unelma: maisemoida kylän pellot ja reunojen metsälaitumet takaisin kulttuurimaisemaksi. Kesällä 2012 lampaat aloittivat Lehtomaan torpalta ja Kauralammin kyläpellolta. Välissä on paljon pusikoituvia peltoja ja paljon työtä. Etkö tulisi mukaan?
torstai 4. heinäkuuta 2013

Heinäntekoa Nuolniemen kylällä ja Kurpan pellolla

 

Lampaat tarvii kuivaa heinää. Keijo niitti koko juhannuksen jälkeisen viikon ja lupasi meille Kurpan pellon luonnonheinät kaadettavaksi. Kalevin ja Hilkan mielestä myös heinät olivat mainioita. Päätimme Hilkan kanssa laittaa ne seipäille. Kun olimme lauantaina menossa heinäpellolle tutkimaan, miten homman aloittaisimme, käveli Antero kylätiellä. Kuokkalan kuusen alla oltiin nähty seipäitä  ja Maire lupasi ne meille lainaan. Etsi vielä naulojakin pussillisen matkaan.
 
Turkin Veijo tuli kesäperheineen Honkarannasta heinätöihin. Jouko antoi tien vierestä luvan laittaa seipäille. Pauliin, Osku, Teemu, Saara ja Mikko ... aika isolla porukalla olimme kymmenen seipään ja aika lailla kuivien hentojen heinein kimpussa. Seipäät olivat erinomaisia. Paitsi että muutaman vuosikymmenen kuusen alla olo hävittänyt niistä alaosasta nelisnekymmentä senttiä. Ensimmäinen naula meni aika alhaalle eikä ne seipäät ihan pystyssä pysyneet. Säälittäävää touhua.
 

Aluksi ne näyttivät NIIN hyviltä. Ennen kaatumistaan.Keijo löytyi omalta pihaltaan. Lempeästi hän kehoitti meitä luopumaan seipäille mätöstä ja lähtemään Kurpan pellolle mättämään kuivat heinät suoraan tavalliseen kärriin. Kun ne oli ihan kuivia ja illalla satasia. Vaihdoimme peltoa ja nopeasti.

Saara meni kuorman lavalle ja polki heiniä. Meillä oli jo neljä hankoa ja saimme vauhdilla heiniä kärriin. Ihneellisesti se onnistui ja kasa alkoi muotoutua. Vähän kokeneempien ohjeita tarvittiin.

Siis oikeasti järkyttävän kuuma. Nestehukassa piti vetää ensin pullo vettä ja päälle olut. Alkoholiton.

Kurpan pellon kaikki heinät ovat siirtybneet lavalle ja sieltä Kauralammin haan viereen suolattuna ja pressun alla odottamaan syksyä. Ensi lauantaina saatetaan osata paremmin jo laittaa seipäillekin. Keijo lupasi vähän parempia seipäitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti