Nuolniemellä kasvaneilla ja lapsuuden kesät viettäneillä on yhteinen unelma: maisemoida kylän pellot ja reunojen metsälaitumet takaisin kulttuurimaisemaksi. Kesällä 2012 lampaat aloittivat Lehtomaan torpalta ja Kauralammin kyläpellolta. Välissä on paljon pusikoituvia peltoja ja paljon työtä. Etkö tulisi mukaan?
keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Hautapaistos Lallin pidoista

Luimme Lallin pitoja. Siellä on hienoja ohjeita siitä, miten kalaa mädätetään maan alla muutamia kuukausia tuoheen käärittynä ja muita todellakin herkulliseslta kuulostavia juttuja. Muttta me päätimme kokeilla. Ensin otettiin pari lampaanviulua ja yksi lapa, sorsaa ja vihanneksia. Ja sitten vaan kuopan kaivuum
 
Ensin kaivettiin kuippa, pohjalta pyöreän muotoinen. Se vuorattiin tiukasti kivillä. Sitten poltettiin kuusi tuntia kuopassa tulta. Ympäristö kasteltiin huolella vedellä. Vaikka oli juuri satanut. Tulen palaessa lampaat otettiin kokiksesta, jossa ne olivat olleet vuorokauden (se osuus ei ollut Lallin pidoista). Ne maustettiin tiukasta. Tuohi korvattiin voipaperilla, rahkasammal märällä sanomalehdellä - jota oli paljon - ja eläimen nahka rautalangalla. Sitten vaan kuoppaan, kuumat kivet päälle ja odottamaan kuusi tuntia.Kuumat kivet on välttämätöntä laittaa päälle ehdottomasti niin, ettei paisteihin mene ilmaa.

Tulta ei laiteta enää päälle, mutta koska se kuva on niin tylsä, laitan siihen tämän, jossa Juuso, Teemu ja Veijo ovat vielä työn touhussa tulenpidossa. Sitten syötiin mökkinaapureiden ja kauempaakin Rovaniemltä tulleiden kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti