Nuolniemellä kasvaneilla ja lapsuuden kesät viettäneillä on yhteinen unelma: maisemoida kylän pellot ja reunojen metsälaitumet takaisin kulttuurimaisemaksi. Kesällä 2012 lampaat aloittivat Lehtomaan torpalta ja Kauralammin kyläpellolta. Välissä on paljon pusikoituvia peltoja ja paljon työtä. Etkö tulisi mukaan?
sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Pikkukaritsat tulivat

Meeri hoitaa pikkukaritsoita. Niitä tuli 30. Viisi jäi Lehtomaan torpalle ja 25 jatkoi matkaansa Kauralammille. 12 valkoista, 11 mustaa ja kaksi ruskeaa. Ne pärjäävät hyvin. Mummo syöttää niitä tuttipullosta. Ja pilppuaa leivät neliösentin kokoisiski. Ja liottaa kauraa niille syötäväksi. Ne ovat arkoja, mutta menevät mummon perässä jo ihan minne tahansa.

Pauliina hoitaa lammasta. Piilokuvassa on myös muita hoitajia. Pauliina näyttää ehkä väsyneeltä, koska hän on juuri tehnyt aitaa Huttumäellä. Se tuli melkein valmiiksi. Aitaus on kovin iso, eikä me uskalleta päästää lampaita vielä sinne. Ennen suurempaa seuruetta. Vaikka sinne on kylvetty venhää niitä varten. Ja vaikka ruoho kasvaa juuri nyt herkullisen näköisenä.
Viisi lammasta voi hyvin Lehtomaan torpalla. Ne ovat omissa oloissaan ja elelevät rajasuon tuntumissa. Osku vei niille heiniä niiden omaan olinpaikkaan. Ja tietty kauroja ja pieneksi pilputtua leipää. Ruohoa on nyt yllinkyllin ja lisäseuraa vaan odotellaan.

Kaksi hyvä äitiä lähtee kesäkuun alussa Niemelään. Sinne on jo tehty vallan mainiot haat. Toinen on Kauralammilla talvehtinyt ja toinen Niemelässä jo ollut. Myös Kyllikki menee mukaan, kaverinaan toinen tyttökaritsa. Katsotaan sitten syskyllä lähteekö nelikko pataan vai laitetaanko heille pässi kyläislemään syysiltojen ratoksi.

Väinölän Päiviltä tulee uuhia kesäkuun alussa. Ehkä noin 20. Ja Kinnistä palaa joitakin. Sovimme, että sieltä palaisi enemmän pataan meneviä - katsotaan sitten. Siellä on lampailla niin hyvä elämä, että meidän pataan päätyvälle uralle emme niitä ehkä haluaisi laittaa. Ovat NIIN hienosti hoitaneet. Kaikki 39 karitsaa tuli kantavaksi ja karitsoita syntyi yhteensä 62. Vain yksi uuhi menetettiin. Saku ja Minna ovat todella raataneet yötä päivää kuukauden ja sillä pelastaneet monta uuhta ja monta karitsaa. Saku taitaa ryhtyä päätoimiseksi lammasfarmariksi syksyllä - siellä on varmasti hyvä elämä muutamalle meiltäkin lähteneille.

Tykkään ihan hirveästi noista meidän lammastaulukoista. Mutta kyllä se on niin, että pakko oli kirjoittaa tuonne Lammafarmarit osioon se, miten se nyt sitten farmaus yksinkertaisuudessaan menee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti