Nuolniemellä kasvaneilla ja lapsuuden kesät viettäneillä on yhteinen unelma: maisemoida kylän pellot ja reunojen metsälaitumet takaisin kulttuurimaisemaksi. Kesällä 2012 lampaat aloittivat Lehtomaan torpalta ja Kauralammin kyläpellolta. Välissä on paljon pusikoituvia peltoja ja paljon työtä. Etkö tulisi mukaan?
sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Orimattilan teurastamo odottaaa - mutta antaa odotella vaan

Olen mennyt lammaslaskuissani ihan sekaisin. En yhtään enää tiedä. Korvamerkit on tallella ja kaikki kyllä hyvin hallinnassa. Varmaa on, että neljätoista lammastamme on Kinnissä. Tai oikeasti ostimme ihan uusia sinne osan. Kun nämä meidän omat olivat vähän niinkuin poistolampaita. Neljästätoista lampaasta ostimme seitsemän uutta. Se oli niinkuin pönttöilyä. Mutta ne ovat nyt siellä. Seitsemän meiltä menevää uutta karitsaa oliva selvä juttu. Paitsi eivät olleet. Niistä vain kaksi oli oikeita suomenlampaita. Muista maskoin ilman muuta alkuperäisrotupalkkion. No 2/14 meni aika lailla suunnitelmien mukaan.
Vanhat lampaat jäi pellolle. Pässit erotettiin muutama viikko siteeen - kuten ehkä muistat - Kauralammille. Kolme pässiä. Ne elelivät siellä iloisesti omenaanpuunlehdillä ja muilla herkuilla. Maija ja Alpo päättivät jättää pari talveksi. Päätettiin vaihtaa kaksi pässiä yhteen uuheen. Ja vaihdettiinkin. Kuka sitä pässejä talven yli pitäisi. Maija ja Alpo tuntee eläimet. Sanoivat, että saattaa tiineenä olla tämä.  Ei ole varmaa. Mutta me mentiin pellolle katsoon, että voisiko olla nekin. Oli ne. Sanoi Teemu. Todellakin tiineenä - eikä enää kauaa. Ainakin kaksi.
Perjantaina Matti ja Juuso ottivat kaikki Lehtomaan torpan paikkeilla olevat lampaat ja lähtivät viemään niitä teurastamoon. Saivat kahdeksan kyytiin. Yksi jäi pellolle. Sellainen musta... aika tiineenä. Jättivät sen ja lähtivät teurastamoa kohti. Koska Juuso on paperimiehiä ja tarkka, hän päätti autossa tutkia vielä papereita. Se oli Kausala, missä huomasivat, että teurastuspäivä ei olekaan tänään, vaan vasta maanantai. Ei muuta, kuin ajelun jälkeen takasinn kotiin. Ollilan Ari haki toisen pässeistä. Tiineet viedään maanantaina Kauralammille ja ensi viikolla mietitään mitä tehdään. Mutta neljä aidan viedessä neljä ihmistä lupasi ja vannoi pitää huolen kaikista karitsoista. Otetaan päivä kerrallaan. Ehkä ne ei synny vielä käsiin.


Me lupaamme ja vannomme - Pauliina, Teemu ja Saara kovasti, Oskari ei juuri niinkään
innostuneena - pitää kaikista karitsoivista lampaista ja syntyneistä karitsista hyvää huolta. Varmasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti