Nuolniemellä kasvaneilla ja lapsuuden kesät viettäneillä on yhteinen unelma: maisemoida kylän pellot ja reunojen metsälaitumet takaisin kulttuurimaisemaksi. Kesällä 2012 lampaat aloittivat Lehtomaan torpalta ja Kauralammin kyläpellolta. Välissä on paljon pusikoituvia peltoja ja paljon työtä. Etkö tulisi mukaan?
tiistai 2. lokakuuta 2012

Lampaat pääsee talvelksi Kinniin ja vähän lammastaloutta

Minna ja Saku Turkki viljelevät Kinnissä Sakun kotitilaa. He ovat muuttaneet syksyn aikana navetan lampolaksi - hienoksi. Meidän 14 uuhta lähtee sinne ja tapaavat keväiset kaverinsa, Minnan ja Sakun lampaat tulevat samalta Päivi Väinölän tilalta. Turkeilla on kolme lasta, silkkikanoja, maatiaskanoja, paljon viiriäisiä ja kohta myös lampaita. Nyt muuten sitten kaikki lampurit saavat lopettaa kanamunien syönnin ja siirtyä viiriäisen muniin. Ne ovat terveellisiä, pieniä, erinomaisen makuisia ja säilyvät kauan. 18 kappaletta maksaa kuutisen euroa. Jos et halua niitä, kannattaa vältellä ainakin minua. Uuhet pääsevät erinomaiseen kotiin. Pässeille kävi vähän heikommin. Ne päätyivät pataan.
 Vähän lammastaloutta: lampaat maksoivat keväällä vähän alle 100 euroa kappale. Aita maksoi 2550 euroa. Lampaiden tihutyöt Anjan puutarhassa, niiden syömät punakanelit ja viiniköynnökset, maksoivat 130 euroa. Leivät, suolat, madotukset ja teurastukset maksoivat vähän lisää. Tällä viikolla ostin niille corn flakesia. Lampaat pitivät niistä kovin. Ne eivät maksaneet kovin paljoa. Menetimme kesän aikana pari lammasta. Yksi nyt teurastettu lammas oli tullut maksamaan vähän yli 220 euroa. Teuraspaino oli viime viikonloppuisessa 11 kg. Ihan älyttömän kivaa - vaikka vähän golfia kalliimpaa. Me ollaan ihan järjettömän iloisia Sakusta ja Minnasta. Se mahdollistaa lampaat ensi keväänä - mutta lisää meitälampureita me tarvitaan.
 
Vastauksia kysymyksiin, joita kukaan ei esittänyt:
- On se sen Turkin Reijon poika, siinä Pärttylin naapurissa.
- Sama Luukkosen Minna, kyllä vain Kotisalon Liisan koiria lapsena silitellyt. Hovinpellolta Lappeenrannasta.
- Joo, hakatun palstan. Korpijärven rannalta ilman rakennusoikeutta. Tamoralaisille ja aika kalliilla nätin paikan.
- Sairaanhoitajana Mäntyharjulla kotihoidossa.
- Tampereella, Tampereella. Nokian hommissa kymmenen vuotta. Ja sitten Lappeenrannan Digian kautta tänne. 
- Varmaan reilusti yli 100 uuhta hyvin pian. Ja valtavasti viiriäisiä.Tosissaan ovat, lampurikursseilla  ovat ja pellot lampaan rehulle laittavat.
- No nämä tulee laiduntamaan takisin Nuolniemelle, mutta onhan sillä Sakulla ja veljillä metsälaidunta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti